Facebook

Mozanapló

 

E-learning

Levelezés

Bejelentkezés

Szavazás

Szoktál zenét hallgatni?
Minden nap.
86%
Hetente.
3%
Néha-néha.
3%
Soha.
8%
Összes szavazat: 1060

Határtalanul!

     

 „Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával” 

HiperSuli

 

Határtalanul

HAT-17-01-2017-00041 számú Lisztesek Bethlen Gábor nyomában című projekt

Előkészítő óra: 2018.04.12

Az előkészítő órák történelem, magyar és földrajz órák keretében történtek megtartásra. A diákok felkészültek a tájegység természeti kincseiből, Arany János költészetéből, balladáiból, Bethlen Gábor fejedelemségének életéből és Erdély aranykorából, melyet ppt-n bemutattak társaik részére.

Utazás

1. nap 2018. április 16. hétfő

Reggel 8 órakor indultunk a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola (6800 Hódmezővásárhely, Szent Istvánt tér 2.) elől. Az utazásban 52 tanuló és 4 pedagógus vett részt. Határátkelés Héhkeréknél történt. Első állomásunk Nagyszalonta volt, ahol meglátogattuk a Csonka toronyban található Arany János Emlékmúzeumot, ahol a relikviákat is megnézhettük. Ezt követően megtekintettük Arany János szülőházát és koszorút helyeztünk el. Ezután Bánffyhunyadon, Kalotaszeg fővárosában a 13. századi református templomot látogattuk meg, ahol a kertben található magyar hősök emlékművét is megkoszorúztuk. Utunkat a Gyalui víztározó felé folytattuk, majd a Tárnicai gátnál kirándultunk. Ezt követően a kora esti órákban érkeztünk meg Aranyosgyéresre, ahol a Hotel Tiverben elfoglaltuk szállásunkat, és vacsora is várt bennünket. Este a nap lezárásaként csapatépítő játékokat játszottunk a gyerekekkel és megbeszéltük a következő napi programot.

2. nap

Reggeli után Kolozsvár meglátogatása volt a fő program. Először a Házsongárdi temetőben térképeztünk fel a magyar vonatkozású sírok közül néhányat (Apáczai Csere János, Kós Károly, Hary Béla, Herbay Gizella). Ezután Kolozsvár főterén, Mátyás király szobránál készítettünk közös fotót, és innen a tanulók előre megadott GPS koordinátákat követve fedezték fel a város fő nevezetességeit: Mátyás szülőháza, Jósika palota, New York palota, Szent Mihály templom. Délután közösen átsétáltunk a folyón, felmentünk a Fellegvárba, megnéztük a város látképét, majd a közeli parkban sétáltunk. Este Aranyosgyéresen tettünk egy rövid sétát.

3. nap

A harmadik napon a térség természeti kincseinek felfedezése következett. Reggeli után első utunk a Tordai hasadékhoz vezetett, ahol a rezervátumot látogattuk meg, és végigsétáltunk az 1270 m hosszú túraútvonalon. A délutáni program a Torda városa mellett található sóbánya meglátogatása volt. A sóbányában idegenvezető vezetett bennünket végig, majd ezt követően szabad program volt, melynek keretében a tanulók az óriáskerék, a csónakázótó, és a játszótér lehetőségeit használhatták ki. Ezután Torda belvárosa felé vettük az irányt, ahol a főtér, a római katolikus és az ótordai református templom, valamint a Fejedelmek Házának a megtekintése következett. A szálláson a vacsora utána másnapi utazás előkészítése következett.

4. nap

A korai reggeli után Nagyenyed felé indultunk, ahol a Bethlen Gábor Kollégiumot, a vártemplomot, és az 1848-as emlékművet néztük meg. Ezt követően Bethlen nyomában Gyulafehérvár várfalai között sétáltunk, megtekintve a Károly kapukat, a székesegyházat, melyet Szent István alapított. Ezután Vajdahunyadon, a csodálatos várban sétáltunk. A buszon felelevenítettük Kőműves Kelemen balladáját, melyet Déva várának az építéséről írt. Hazafelé az utolsó település, amit meglátogattunk, Arad volt, ahol az aradi vértanúk kivégzésének a helyét kerestük fel. A hosszú buszúton kvízkérdésekre kellett a tanulóknak válaszolni, melyet a kiránduláson megtekintett látnivalók alapján állítottunk össze. Az esti órákban értünk haza.

Értékelő óra, 2018. április 24.

Az értékelő órán a csoportok a készített filmrészletek és fényképek segítségével felelevenítették a kirándulás legemlékezetesebb pillanatait, és filmeket, illetve ppt-ket készítettek a fotókból. Az elkészült ppt-ket és filmeket bemutatták egymásnak.

Fakultatív bemutató előadás, 2018. április 25. 14. óra

A 6. évfolyamosok részére a tanulók rövid előadással készültek a kiránduláson meglátogatott nevezetességekből. A rendezvényen a sajtó képviselői is jelen voltak, akik részére a kiránduláson részt vett tanulók és tanárok képviselői adtak interjút a helyi média számára.

 

 

Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola Alapítvány

Adószám: 19083955-1-06

Bankszámlaszám: 10200184-28113294-00000000