Facebook

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Mozanapló

 

E-learning

Levelezés

Bejelentkezés

Szavazás

Szoktál zenét hallgatni?
Minden nap.
86%
Hetente.
3%
Néha-néha.
3%
Soha.
8%
Összes szavazat: 1060

Határtalanul!

     

 „Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával” 

HiperSuli

A tanulmányi kirándulás témája magyar irodalmi emlékhelyek felkeresése volt Erdélyben. Az előkészítő órára a tanulók prezentációkkal és  a Kahootban elkészített kvízkérdésekkel készültek Erdély földrajzi, történelmi és irodalmi vonatkozásairól. Az utazás négy napja során a tanulók meglátogatták Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumot, a Csonka tornyot és Arany János szülőházát. Nagyváradon Ady emlékhelyek felkutatása volt a program fő része. Csucsán bejárták az Ady Emlékházat és a Boncza kastélyt, ahol koszorút helyeztek el. A program részét képezte egy erdei túra és Bánffyhunyad nevezetességeinek meglátogatása is. Az értékelő órára prezentációkat készítettek a tanulók, és az iskola többi diákja számára élménybeszámolót tartottak a kirándulásról. Az élménybeszámoló része volt a program értékelése is.

A tervezett program szerint az erdei túra célpontja a Zichy barlang lett volna. A helyszínen azonban a helyiek arról tájékoztattak bennünket, hogy a barlanghoz vezető út a sínek mentén halad, és a vonat miatt veszélyesnek tűnt a megközelítése. Ezért a barlangi túra helyett egy kisebb erdei túra mellett döntöttünk.

Tematikus útvonal összefoglalása: A program az irodalmi emlékhelyek felkutatására irányult. Nagyszalonta, Nagyvárad, Csucsa és Bánfihunyad irodalmi emlékhelyeinek meglátogatása elsősorban Arany János és Ady Endre életének és munkásságának felkutatását célozták.

2. Az előkészítő szakasz

Előkészítő foglalkozás időpontja: 2019.03.28

Az előkészítő órán a tanulók megismerkedtek Nagyvárad környékének magyar irodalmi és történeti vonatkozásaival, földrajzi jellegzetességeivel. Prezentációkon és Kahooton készült kvízek formájában mutatták be egymásnak Románia történetét, a kiránduláson meglátogatandó városokat: Nagyváradot, Nagyszalontát, Bánffyhunyadot, és Csucsát, valamint megbeszélték a toleráns  viselkedés alapszabályait.

3. Az utazás

Az utazás kezdőnapja: 2019.04.02

Visszaérkezés napja: 2019.04.05

Az utazás során érintett települések felsorolása:

1. nap: Hódmezővásárhely, Nagyszalonta, Nagyvárad2. nap: Nagyvárad, Csucsa, Nagyvárad3. nap: Nagyvárad, Bánffyhunyad, Nagyvárad4. nap: Nagyvárad, Hódmezővásárhely

Megvalósított programelemek száma: 5

Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

1. nap: Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeum meglátogatása volt a fő program, majd Arany János szülőházánál a Walesi bárdokból részletet szavaltak el a tanulók. Este a szálláshelyre mentünk, amely a Posticum nevű vendégházban volt Nagyváradon. A szálláshely nemcsak szobákat és étkezést biztosított a csoport számára, hanem lehetőség volt beszélgetéseket, közös programokat is tartani a közösségi terekben.

2. nap: Csucsán az Ady Emlékház és a Boncza kastély meglátogatása volt a fő cél. Az emlékház és a kastély meglátogatása után koszorút helyeztünk el a Boncza kastély előtt. Délután Nagyvárad irodalmi és történelmi nevezetességeinek megtekintése volt a fő program. A sétálóutcán lévő Holnaposok szoborcsoportja és az Ady emlékmúzeum felkutatása is a program részét képezték. Az estét a Posticumban töltöttük.

3. nap: Bánffyhunyad nevezetességeinek meglátogatása volt a cél. Megtekintettük a református templomot és a templomkertben lévő Ady kőtáblát. Délután rövid erdei túrán vettünk részt.

4. nap: Hazautazás a Nagyvárad-Nagyszalonta útvonalon.

4. Az értékelő szakasz: 2019.04.10

Az értékelő órán a tanulók áttekintették a tanulmányi kiránduláson szerzett élményeiket, tapasztalataikat és a kirándulás megvalósulását. Rövid kérdőíveken értékelték az utazás programját. A kiránduláson készült fényképekből és filmfelvételekből montázsokat, illetve rövid ismeretterjesztő filmeket készítettek, melyeket levetítettek 6. évfolyamos társaiknak és élménybeszámolót tartottak a kirándulásról.

5. Kommunikáció bemutatása

A helyi sajtót meghívtuk az értékelő órára.

http://www.promenad.hu/2019/04/11/erdelyben-jartak-a-liszt-iskola-diakjai/

http://www.vasarhely24.com/kofalon-tul/erdelyben-jartak-a-liszt-iskola-diakjai

http://www.vasarhelyihirek.hu/erdelyi_elmenyek 

Erdélyben jártak a Liszt Iskola diákjai - A hírek főutcája.pdf

Erdélyben jártak a Liszt iskola diákjai - Vásárhely24.pdf

Film elérhetősége

 

 

Hódmezővásárhelyi Ének-zenei Iskola Alapítvány

Adószám: 19083955-1-06

Bankszámlaszám: 10200184-28113294-00000000