Híreink Liszt Iskola

Advent iskolánkban

Advent iskolánkban

„Ó jöjj, ó jöjj Üdvözítő” énekünk hamarosan felcsendül. Iskolánkban nov. 28-án, hétfőn tartjuk az első adventi gyertyagyújtást, amikor ennek a szép dalnak első versszakát énekeljük majd.
Előkészületként az osztályok a hét folyamán elkészítették adventi koszorúikat és az elsősök szüleikkel együtt egy közös koszorúkészítésbe kapcsolódhattak be november 25-én. A családok szebbnél szebb adventi koszorút készítettek, amelyeket Bajnai István kanokok-plébános atya meg is áldott. Bízunk benne, hogy szép, bensőséges várakozási időszak kezdődik.

Advent

Advent a karácsonyt megelőző négy hetes készületi időszak. Advent első vasárnapja az egyházi év kezdetét is jelenti. A szó “eljövetel”-t jelent, az “adventus Domini” latin kifejezésből származik, ami annyit tesz: “az Úr eljövetele”.
Szép egyházi szokás, hogy adventi koszorút készítünk, és advent négy vasárnapján mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg a koszorún. Lelki előkészületi program (imádság, böjt, jócselekedet) is része az adventi időszaknak, hogy ezáltal készítsük elő szívünket az Úr Jézus érkezésére.
XIX. században alakult ki az a szokás – elsősorban az Osztrák-Magyar MOnarchia területén – hogy a katolikus hívek hajnali szentmiséken, úgynevezett rorátékon vesznek részt. Az elnevezés a hajnali szentmise kezdő énekére utal: “Rorate coeli desuper” – azaz: Harmatozzatok egek onnan fentről” (és küldjétek az Üdvözítőt).

Első adventi gyertyagyújtás 2021

Harmadik adventi gyertyagyújtás 2021

Previous slide
Next slide

Első adventi gyertyagyújtás 2020

Harmadik adventi gyertyagyújtás 2020