Híreink Liszt Iskola

NTP-INNOV-22-0042

Gyerekektől gyerekeknek

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2021-2022. évi cselekvési programja alapján innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósításának támogatására nyert iskolánk pályázatot 3 millió forint értékben 2022. szeptember 1. – 2023. június 30 közötti időszakra.

A pályázatban vállalt program célja a 6-14 éves gyerekek komplex, harmonikus fejlesztése a művészetek eszközeivel, a mesék, a zene, a képzőművészet segítségével. A komplex tehetséggondozó program során a tanulók irodalmi-drámai és ének-zenei komplex élő és online foglalkozásokon vettek részt, amelynek eredményeként gyermekek által előadott, Burnett: Titkos kert című regényének játékfilm adaptációja valósult meg. A bemutatóra való felkészülés egyrészt heti rendszerességgel megtartott próbákkal, másrészt digitális platformokon tartott foglalkozásokkal valósult meg. A programban összesen 41 tanuló vett részt, és hét pedagógus segítette a felkészülést.  Az elkészült filmalkotást felajánlottuk olyan intézmények részére, amelyek sérült, beteg gyermekekkel foglalkoznak, illetve az SOS gyermekfalvak lakói részére. Célunk volt, hogy a játékfilmmel a gyerekeink felvidítsák a kis betegeket, hozzájáruljanak a lelki gyógyulásukhoz, ezáltal érzékenyítve a saját gyerekeinket is a mások segítése irányába.

A programban a bemutatóra való felkészülés során a szülők, hozzátartozók bevonásával legalább 4 órás interaktív, élmény alapú csoportos foglalkozást tartottunk, amely bemutatta a foglalkozásokon folyó munkát, betekintést nyújtott a szülők számára a drámapedagógiai foglalkozások menetébe.

2023. április 5-én egy napos tanulmányutat valósítottunk meg Etyekre a Korda filmparkba, ahol a gyerekek közelről ismerkedhettek a filmkészítés alapjaival és fő technikáival. Ez hozzájárult a film, mint műfaj sajátosságainak megismeréséhez, és ezáltal az elkészült filmalkotás színvonalához.

Az irodalmi színpad utolsó foglalkozásán, 2023. június 1-én Rárósi Anita  meghívott ismert színpadi művésznő mesélt színházi élményeikről és adott tanácsot tanulóinknak a színjátszás elsajátításához. 

Sajtómegjelenések