Híreink Liszt Iskola

Irodalmi színpad

Az 1965/66-os tanév óta működik iskolánkban irodalmi szakkör. A szakkör egyik célja a komplex mûvészeti nevelés, a világot a mûvészeti ágakon át megismertetni a fiatalokkal: a festészet, a zene, a nyelv egyesítésével, hiszen irodalom, zene, képzőmûvészet nélkül sem múlt, sem jövő nem létezik. Évről évre a gyerekek nagy érdeklődéssel vesznek részt a munkában, a tagok száma 25 és 40 fő között változik. A szakkör feladatához tartozik a versmondó versenyekre történő felkészülés is. A darabok kiválasztása általában klasszikus mûvekből történik, és műfaji sokszínûséget mutat: mese, vers, népballada, gyermekirodalom, klasszikus vígjátékok, farsangi játékok, gyermekopera, operamese, római regék és mondák. A darabokat minden év májusában tartandó tanévzáró hangversenyen mutatják be. Ezek mellett a hagyománynak számító, négyévente előadott musical, gyermekopera előadásokon is részt vesznek az irodalmi színpad tagjai.

„A színészek több életet élnek; részint van a saját létük; részint vannak azok a további plusz életek is, amelyeket színpadon játszanak el. E plusz életek - amelyeket nem készen kap a színész, hanem saját maga alakít ki, bizonyos külső instrukciók alapján; ettől színész - nagymértékben fejleszthetik saját személyiségét is... Hasonló a helyzet a gyermekszíndarabokkal, a gyermekszereplőkkel kapcsolatban; mint ahogy az úszás lényege sem különbözik tíz- és negyvenévesen. Sőt: minél korábban kezdi valaki a más bőrébe belebújás képességét kialakítani, annál magától értetőbben gyakorolja később. Az iskola tehát nagyon jól teszi, ha színdarab előadására készteti a gyerekeket - ennél jobban semmi sem segítheti elő elfeledni látszott egyik alapfeladatát, a személyiségformálást. A tárgyi tudás beszerezhető az iskolai futószalagon - de a pedagógusnak, ha megfeszül is, nagyon kevés lehetősége van arra, hogy egyenként, személy szerint foglalkozzék a gyerek személyiségének alakításával. Ám a darab, amelynek színre vitelét az egész iskola feszült figyelme kíséri hónapokon át - a darab más. Nincs az a kezelhetetlen nebuló, akinek az érdeklődését ne keltené föl a Twist Oliver, a Padlás, A dzsungel könyve, és így tovább. S a plusz életek megélése közben megjelenített plusz értékek: befogadókra találnak."

Délvilág, 2002

 • 2007

  Az alsó tagozaton indult a Mini Irodalmi Színpad Vargáné Dezső Zsuzsanna vezetésével, amely első bemutatóját Karácsonykor tartotta.

 • 2012

  Az irodalmi színpad vezetői Pintér Erika és Konczosné Nagy Némedi Gabriella voltak.

 • 2016

  Vargáné Dezső Zsuzsanna vette át az irodalmi színpad vezetését. 

 • 2023

  Meszlényi Mónika lett az irodalmi színpad vezetője

Titkos kert

Előzetes